Kaj je solna soba?

Solna soba je posebna soba, ki je v celoti obdana s plastjo soli. Za kakovostno in preverjeno mikroklimo skrbi posebna naprava, ki se imenuje halogenerator, ki v sobo vpihava solni aerosol, kar ustvarja mikroklimo, ki je podobna klimi na morju in v rudnikih soli. V naših solnih sobah se uporablja le 100-odstotna medicinska sol, ki je sterilna ter brez vsakršnih primesi.

40 minut solne terapije (odrasli) v solni sobi je glede na svoje dobrodejne učinke enakovrednih trem dnem, preživetih na morju.

Solne sobe so nastale kot posledica ugotovitev iz začetka prejšnjega stoletja, da vdihavanje zraka v jamah (speleoterapija) lajša in odpravlja najrazličnejše dihalne in kožne težave, dviguje imunski sistem ter globinsko sprošča organizem.

Solna soba združuje vse prednosti morske mikroklime in mikroklime v solnih jamah. Prednost obiska solne sobe je v kontrolirani količini aerosola v zraku, poleg tega sta v sobi ves čas kontrolirana temperatura in vlažnost zraka, zrak pa je tudi brez vseh alergenov.

Da bi dosegli enake rezultate, bi morali solne jame obiskovati vsaj dva ali tri mesece po približno tri ure dnevno, v solni sobi pa bi zadoščalo med 10 do 30 opravljenih terapij dolžine do ene ure.

Kaj je solna terapija?

Pri solnih terapijah gre za vdihavanje in izpostavljanje telesa suhemu solnemu aerosolu, kar dobro vpliva na celoten organizem. Poleg tega imajo mikro delci soli, ki se med solno terapijo naberejo na koži, blagodejni vpliv na njen vrhnji, to je zaščitni sloj, v solni mikroklimi pa so prisotni negativni ioni, ki kožo ohranjajo mladostno.

Uporaba solnih terapij se priporoča tudi vsem, ki potrebujejo kakovostno globinsko sprostitev telesa in duha po napornih dnevih oziroma dogodkih.

Solna terapija je popolnoma naravna in varna. Primerna je za odrasle ter za otroke od šestega meseca dalje.

Nekaj virov študij kliničnih raziskav solnih terapij, lahko najdete tukaj.

Kaj je halogenerator?

Halogenerator (halos grško sol) je posebna medicinska naprava, ki v solno sobo vpihava solni aerosol, kar ustvarja potrebno mikroklimo, ki imitira klimo na morju ter rudnikih soli oziroma slanih jamah. V naših solnih sobah uporabljamo halogeneratorje IIRIS 63, ki so priznani kot medicinski pripomoček in so vpisani v register medicinskih pripomočkov v EU ter prijavljeni pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke v Sloveniji.

Kaj so aerosoli?

Aerosol je splošen izraz za izjemno majhne suhe delce snovi, ki lebdijo v zraku. Solni aerosoli so mikroskopsko majhni delci soli, ki jih telo najintenzivneje vnesemo z dihanjem, nekoliko počasneje pa v telo prodrejo skozi kožo.

Kako aerosoli delujejo na dihala in kožo?

Solni aerosoli delujejo kot nežne krtače, ki čistijo naša dihala in kožo. Z dihanjem prodrejo prav do pljučnim mešičkov. Nase vežejo toksine in sluz, ki se po in že med samo terapijo pričnejo izločati iz telesa, največkrat v obliki nosnega izcedka ter kašljanja v prvi fazi. V drugi fazi solni aerosoli dihala in kožo s svojim razkuževalnim efektom zaščitijo in tako okrepijo.

Je solna terapija (haloterapija) varna?

Solna terapija je popolnoma varna mednarodno priznana izjemno učinkovita metoda brez stranskih učinkov. Je 100-odstotno naravna. Temelji na kliničnih raziskavah in dolgoletni praksi, v nekaterih državah so solne terapije del uradne medicine, zato se predpisujejo na napotnico. (V Sloveniji žal še nismo tako daleč, a upamo, da se to enkrat zgodi.)

Učinkovitost solne terapije je bila dokazana s strani priznanih raziskovalcev in tudi s strani mnogih zdravstvenih strokovnjakov po svetu, ki solno terapijo uporabljajo v kombinaciji z ostalimi metodami uradne medicine v vsakodnevni praksi.

Komu so namenjene solne terapije?

Solne terapije so namenjene odraslim in otrokom od šestega meseca dalje. Uporaba solnih terapij se priporoča vsem, ki želijo kakovostno celostno poskrbeti zase.

Komu se odsvetuje solne terapije?

Solne terapije niso primerne za ljudi:

 • z okužbami, pri katerih nastopa vročina,
 • z rakavimi obolenji v času kemoterapije,
 • ki imajo oziroma so imeli tuberkulozo,
 • s srčnim popuščanjem,
 • ki imajo previsok krvni pritisk, ki ni reguliran z zdravili,
 • v primeru odprtih ran na telesu,
 • pri kašljanju kjer se izloča kri,
 • pri slabosti oziroma bruhanju,
 • pri težavah s prebavo (diareja …),
 • ki imajo duševne bolezni ali so pod vplivom psihoaktivnih snovi.

Solno terapijo se odsvetuje tudi nosečnicam.

Kako poteka solna terapija?

Ko vstopite v solno sobo, se udobno namestite in v kratkem se prične izvajati terapija. Med terapijo ne zapuščajte solne sobe, razen v primeru slabosti. Vse ostale potrebe je potrebno opraviti pred pričetkom terapije. Čas trajanja solne terapije je 20 minut ali 55 minut (igralne urice) za otroke in 40 minut ali 60 minut (detoksikacija) za odrasle. Konec terapije v sobi naznani prižig glavne luči.

V čem se razlikujeta otroška in odrasla solna terapija?

Otroška in odrasla solna terapija se razlikujeta v dolžini trajanja in intenziteti terapije. Otroška solna terapija traja 20 minut oziroma 55 minut (igralne urice), odrasla pa 40 minut oziroma 60 minut (detoksikacija). V sobi so udobni stoli za sproščanje ter sproščujoča glasba, otroke pa v solni sobi pričakajo igrače, ki so predhodno pred vsakim obiskom razkužene. Vnos svojih igrač v sobo ni dovoljen.

Kako se pripravim na solno terapijo?

Na solno terapijo pridite vedno vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro. Na terapijo pridite v suhih in čistih oblačilih. Odrasli pred vstopom dobite zaščito za glavo in noge. Otroci zaščite za noge ne dobijo, zato je potrebno vedno imeti zanje s seboj sveže nogavičke, ki jih otroku obujte tik preden vstopite v solno sobo.

Kakšna so pravila obnašanja v solni sobi?

Starši v solni sobi odgovarjajo za svoje otroke. Sol, ki je na tleh, ni namenjena uživanju, prav tako ne namenjena razmetavanju. V solne sobe je prepovedano nositi hrano in pijačo. V solno sobo ne sodijo mobilni telefoni, saj jih koncentracija soli lahko poškoduje. Vsakršno morebitno škodo bo potrebno poravnati.

Na odrasle v solni sobi blagodejno vpliva sproščanje v tišini ali ob sproščujoči glasbi, otroci pa naj se umirjeno igrajo.

Kdaj lahko pridem na terapijo?

Na terapijo lahko pridete le po predhodnem naročilu. Naročite se na telefonski številki 040 950 787 ali e-naslovu info@slanorog.si. V primeru, da se ne moremo oglasiti, vas bomo, takoj ko bo to mogoče, poklicali nazaj. Na terapijo pridite vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro. Če vam na terapijo ne bo uspelo priti ali pa boste zamudili, vas vljudno prosimo, da nas o tem obvestite. Hvala.

So solne terapije primerne za nosečnice?

Ne, solne terapije niso primerne za nosečnice.

Kako pogosto lahko obiskujem solne terapije?

To je odvisno od vsakega posameznika. Terapije niso številčno omejene, prav tako s solnimi terapijami telesa ne morete postaviti v položaj odvisnosti. Najbolj optimalno je, da solno terapijo ponovite v roku od 24 do 72 ur po opravljeni prvi terapiji. Učinek solne terapije se čuti že po prvi terapiji, da pa lahko dosežemo uspešnost solnih terapij, jih je treba opravljati vsak drugi ali tretji dan v izbranem ciklu, največkrat od 8 do 15 terapij. Tisti, ki imajo kronične težave, tudi po končani kuri solnih terapij največkrat obiskujejo solno sobo redno, na primer 1-krat tedensko, da vzdržujejo svoje stanje stabilno.

Koliko obiskov se priporoča glede na določeno vrsto težav?

Že ime pove, da je solna terapija terapija in najboljše rezultate dobimo ob ustreznem številu ponovitev. Rezultati so odvisni tudi od posameznikovega psiho-fizičnega stanja, v katerem prihaja, učinki pa so v določeni meri običajno vidni že po prvem obisku.

Ali naj se pred uporabo solne sobe posvetujem z zdravnikom?

Vsak sam odgovarja za svoje zdravje, zato se v vsakem primeru slabšega zdravstvenega stanja oziroma počutja potrebno posvetovati s svojim zdravnikom. V nobenem primeru obisk solne sobe ne more nadomestiti predpisanih terapij uradne medicine in/ali predpisanih zdravil. Prav tako ob izvajanju solnih terapij ne postavljamo nobenih diagnoz.

Se v solni sobi lahko okužim?

Ne, v solni sobi je v času trajanja solne terapije hipobakterijsko, sterilno okolje, nabito z negativnimi ioni. Po vsaki končani terapiji se soba s pomočjo močnih ventilatorjev prezrači, vse površine in igrače pa razkužijo. Vsi obiskovalci morajo ob vstopu v sobo imeti na nogah zaščitne natikalke za enkratno uporabo ter zaščitno čepico na glavi.

Komu je solna terapija še namenjena?

 • športnikom pred in po napornih tekmovanjih (sproščanje mišic),
 • pevcem pred in po nastopih,
 • kadilcem za lažje premagovanje kašlja,
 • osebam, ki imajo težave s smrčanjem,
 • pri pojavu nespečnosti,
 • kot globinska sprostitvena terapija.

Ali lahko med samo terapijo zapustim solno sobo?

Med terapijo solne sobe ni zaželeno zapuščati – razen v primeru slabosti. Vse ostale potrebe in opravke je zaželeno opraviti pred pričetkom terapije.

Kakšni so stranski učinki pri solni terapiji?

Priporočljivo je, da vsaj 30 minut po končani terapiji ne pijete in tako ne izpirate vdihanega aerosola. Če se – predvsem pri otrocih – pojavi žeja, jo pač pogasite. Po preteku 30 minut od konca solne terapije je priporočljivo, da čimveč pijete (vodo).

Stranski učinek solnih terapij so lahko pojavi kot utrujenost ali pa občutek povečane energije.

Imate še kakšno vprašanje?

Pokličite nas na 040 950 787 ali nam pišite na info@slanorog.si, pa vam nanj z veseljem odgovorimo.